Samen leren

Een enkele keer kom je in contact met een team of organisatie waar het probleem en de aanpak niet 1,2,3 helder is te krijgen. We gaan dan graag met u op reis. Over en weer leren we van elkaar. Wij maken dan ook aparte afspraken over tariefstelling, gezamenlijke publicaties en meer.  Wij zijn nieuwsgierig en leergierig. Wij noemen zo'n traject een Jam Sessie. Je weet waar je begint, en bent benieuwd waar je uitkomt! 




Onze instrumenten


♪ De juiste start

Elke samenwerking vraagt van mensen iets met elkaar te delen, en iets met elkaar te realiseren. Dat geldt voor jouw team en organisatie, en wanneer wij gaan samenwerken. De eerste klap is een daalder waard. In de opstart van een samenwerking kan je bijna niet genoeg investeren. Hoe zorg je dat die investering loont?

Wij starten met het bespreken van de vijf ‘pijlers’ onder elke samenwerking, zodat teamleden in staat zijn de volgende 5 vragen positief te beantwoorden:

- Kennen we elkaars belangen ?

- Accepteren we elkaar, willen we samen de klus klaren?- Is onze communicatie open en constructief?

- Hebben we een gedeelde bovenliggende doelstelling ?

- Zijn onze processen efficient ingericht om het doel te halen ?


Wij doen wat we preken dus ook de samenwerking met uw team of organisatie start met deze 5 vragen.

De 5 pijlers vormen de basis van ons werk om tot soepel samenspel te komen.


♪ Orkestopstelling

Stel je team of organisatie eens voor als een orkest. Hoe speel je samen? Als een symfonieorkest of een jazz gezelschap? Als solist met backing vocals? Of is het meer een Jam session? Die keuze bepaalt de invulling van rollen, de onderlinge samenwerking en het contact met klanten, de manier van rapporteren en het beoogde resultaat. Door samen af te spreken hoe het samenspel voor de klant moet klinken, krijgt iedereen in het team meer duidelijkheid over de eigen rol, meer plezier in het spel en een betere bijdrage aan het resultaat.


 De organisatie als orkest.

Stel je team of organisatie voor als een orkest. Wat voor soort orkest ben je dan? Hoe speel je samen? Als een symfonieorkest, een jazz gezelschap? Solist met backing vocals? Is het meer een Jam session? Die keuze bepaalt de invulling van rollen, de samenwerking met klanten de manier van rapporteren en beoogd resultaat.


♪ Team partituur

In een teamtraject gaan we na waar knelpunten zitten die succesvol samenspel en een indrukwekkende performance in de weg zitten. We vragen de teamleden muziek te kiezen die symbolisch is voor de huidige en de gewenste samenwerking: ‘isst en soll’. We luiteren ernaar en bespreken het waarom. Dat helpt om knelpunten bespreekbaar te maken zonder schuldigen aan te wijzen. Wat is vervolgens nodig om van A naar B te komen? Welke stappen kun je zetten? Wat moet veranderen en wat moet behouden blijven? De sessie eindigt met positieve energie en een concreet stappen- en actieplan. 

 

♪ Persoonlijke partituur

In een individueel traject (of een korte ‘quick scan’) gaan we met een client de persoonlijke communicatie na. Waar zitten mogelijk knelpunten die succesvol samenspel in de weg staan? Wat kan beter? En wat moet zeker behouden blijven? Zo krijgen teamleden inzicht in de effecten van hun eigen manier van communiceren en hoe ze die kunnen aanpassen op verschillende situaties.


 

♪ Bassisme voor teamleiderschap

Samenwerken vraagt om een bijzondere stijl van leidinggeven. Wij noemen die stijl Bassistisch. Geef leiding zoals een bassist speelt in ensembles of  in een band.

Zonder dat het opvalt speelt de bas een belangrijke rol. Ze lijken vaak onzichtbaar, maar als ze ontbreken hoor je het verschil direct: minder samenhang in de uitvoering. De bassist bouwt het podium waarop anderen kunnen floreren. Wanneer de  bas goed speelt krijgt iedereen zelfvertrouwen en haalt h et beste uit zichzelf , iedereen gaat zuiver spelen. Bassisme leert je de juiste combinatie te maken van ruimte geven en je team toch streng aan afspraken te houden.

Waar teams uitzonderlijke prestaties leveren staat meestal een uitmuntende bassist aan het roer.

 

♪ Leiderschapsrollen herkennen en verdelen   

In de muziekwereld is leiderschap verdeeld in drie duidelijk verschillende rollen. Producer, componist en dirigent vullen elkaar perfect aan. Ook in managementteams zijn organiseren, componeren en richting geven kerncompetenties. Hoe ga je in jouw managementteam om met die verantwoordelijkheden en verschillen? Hoe zorg je voor effectief samenspel? Optimale performances beginnen bij een heldere rolverdeling.

 

♪ Business composities maken

Voor elk orkest - groot of klein - is de eerste vraag: wat gaan we spelen? De compositie die je kiest bepaalt wat alle betrokkenen gaan doen. En welke prestaties en samenspel nodig zijn. Zo kan dat ook werken voor organisaties. Met een ‘business compositie’ als antwoord op de vraag: wat gaan we uitvoeren voor deze klanten, voor dit soort vragen, in dit soort situaties? Dan weet iedereen wat van hem/haar wordt verwacht..

       

Maar soms is niet helder wat moet worden gespeeld. Bijvoorbeeld als de klantvraag verandert. Of als nieuwe instrumenten nieuwe mogelijkheden bieden. of als verschillende afdelingen andere visies of belangen hebben. Neem dan tijd voor het componeren van proposities voor klanten in verschillende situaties.       

 

In een serie workshops ontwikkelt je team in zeven stappen een nieuwe of vernieuwde ‘business compositie’ voor een bepaalde categorie klanten of situaties. Die gaan we ook ‘oefenen’ in de praktijk. Belangrijk startpunt is het bepalen van het ‘gewenst effect op de klant’ Samenwerken vraagt om een bijzondere stijl van leidinggeven. Wij noemen die stijl Bassistisch.